Ipari és pénzügyi kishírek

Megegyezések Adria és az Osztrák Lloyd közt

Az Adria magyar tengerhajós társaság és az Osztrák Lloyd hajóstársaság között egyezmény jött létre, melynek értelmében Ausztriából és Magyarországból az adriai kikötőkön keresztül kivitelre kerülő összes cukormennyiséget Angliába kizárólag az Adria hajóin, az indiai kikötőkbe szállítandó cukor pedig a Lloyd hajóin szállittatik.

A cukor szállitási díjtételei ez idő szerint Angliába nyolc shilling, az indiai kikötőkbe pedig tiz shilling tonnánkint.

Az osztrák államvasutak magyar gyárainak ujjászervezése

Az osztrák-magyar államvasut-társaság magyarországi uradalmait és gyárait 30 millió korona költséggel ujjászervezik.
A resicai és amnai vasművel átalakítása körülbelül 18 milliót igényel, ezenfelül Krassó-Szörény megyében szállító csatornahálózatot építenek mintegy 9-10 millió koronáért.

A művekhez szükséges elektromos berendezések költségei körülbelül 1 millió koronát tesznek.
Ezt az utóbbi munkát az „Unió” magyar villamossági társaság végzi.


Az Unió magyar általános gyufagyár uj részvényei

Az Unió magyar általános gyufagyár r. t. a junius 7-iki közgyűlés határozataihoz képest 800 drb 150 K. n. é. A. sorozatu és 944 drb 150 K. n. é. B. sorozatu részvényeit bevonta és helyettük 1744 drb 150 K. n. é. uj részvényt bocsátott ki.

A Molnárok és sütők gőzmalmának ujjáépitése

A Molnárok és sütők gőzmalma hosszabb szünet után, melyet malmának beható rekonstrukciójára használt fel, üzemét ujból felvette. A rekonstrukciót az I. Budapesti gőzmalom rendszere az Első magyar gazdasági gépgyár malomosztálya végezte. 


Felszerelési gyárak kartellje

Megirtuk, hogy a magyar és osztrák felszerelési gyárak egyrészt, a gyárak és szakmabeli kereskedők másrészt kartellt kötöttek.
A budapesti iroda Váci-körút 61. szám alatt lesz, vezetőjének Bun József, a Magyar leszámitoló- és pénzváltóbank főtisztviselőjét választották meg. A kartell az árakat fölemelte, amiről külön körözvényben értesitette a feleket.

A kartellnek eddigi tagjai: Hirmann Ferenc, Tendloff és Dittrich-féle r. t., Révai Oszkár fémárugyár r. t., Streit és Medveczky, Fenyő S. Sándor, Lenkei és társa, Steiner és Haect, Basch és Tänczer, Pusch Henrik és Társa, Wolf Sándor. A kisebb gyárak csatlakozása szintén biztositva van.

Pozsony város kölcsöne 

Pozsony város 140,000 korona függő kölcsönnek a kölcsönkészletből való felvételét határozta el.