Magyar amerikai bank

Egy előkelő magyar amerikai szindikátus egy az amerikai viszonyokhoz képest tekintélyes alaptőkével bankot akar alapítani.
A létesitendő pénzintézet a magyar exportőröket ama törekvésükben óhajtja támogatni, hogy piacot nyissanak azoknak a fogyasztási cikkeknek, amelyek Amerikába nagyon exportképesek, mint például magyar pipadohány (még 100 százalék vámmal is), paszuly, paprika, mindenféle különleges rövidáru.

Lehetővé akarja tenni azt is, hogy azokat a cikkeket, amelyeket eddig Németország közvetitésével főleg Hamburgon át Magyarországba szállítottak, magyar kikötőn át szállitsa.

Pénzügyi tekintetben is szolgálatot akar tenni az amerikai magyaroknak, mert a bankszakmához tartozó mindenféle ügylettel kiván foglalkozni és a magyar értékeket, nevezetesen a magyar járadékot az amerikai piacon bevezetni, elhelyezni.

A banknak célja nemkülönben a Magyarországból, Horvátországból és a Balkán-államokból Amerikába kivándorolt embereknek pénzforgalmát közvetíteni, s a visszavándorlók pénzét Európába átutalni. Tehát ugyanaz az ügyköre lesz, mint kisebb mértékben a newyorki német társaságnak.

A bank részvénytársaság formájában alakul egy millió dollár alaptőkével.
Az alapitók élén a Magyar általános hitelbank és Ladenburg Kahlmann newyorki cég állanak. Az alaptőke egy részéből tartalékalapot alkotnak. Németországban a Bleichröder S. bankcégnél lehet részvényt jegyezni.