Lovag Pittoni Béla műkerékpározó

Amikor még javában virágzott a kerékpársport, a műkerékpározásnak is nagy volt a divatja. Nemcsak külföldön, különösen Németországban és Ausztriában volt nagy a népszerűsége, ahol minden nevezetesebb kerékpáros ünnepély programjába beillesztették a műkerékpáros mutatványokat, s ahol e nemben számos versenyt, bajnokságot írtak ki- hanem nálunk is elég kedveltek voltak a műkerékpáros mutatványok. Emlékezzünk vissza a Gyofay fivérek műkerékpáros mutatványára magas gépen.

A kerékpársport hanyatlásával a műkerékpározás is sokat vesztett népszerűségéből. Mostanában csak Muskát Jenő, a mi jó ismerősünk, Iszpász Péter (aki azonban artistának csapott fel) és Pittoni Béla űzik még komolyabban a műkerékpározást.

Pittoni Béla (Szegedi Torna-Egylet tagja) mindenképpen kiváló all round sportsmann, de a műkerékpározásban vitte a legnagyobb tökélyre és vidéken hors concours áll. A szebbnél szebb mutatványokat nagy precizitással, ötletesen végzi, de talán mutatvány számainak nagy merészsége az, ami legjobban megragadja a nézőt.

Például kedvelt tréfája az is hogy Szegeden a Stefánia sétányról a Tisza partjára levezető meredek lépcsőn szédítő sebességgel leszalad. A délvidéki kerékpárversenyek rendezői minden alkalommal felkérik őt egy-egy vendégszereplésre, mert tudják, hogy mutatványai sportünnepüknek mindig az atrakczióját képezi.