Elfogott postatolvaj

Két évvel ezelőtt a köbölkuti vasúti állomáson eltűnt egy postaszák, melyben több értékczikk és közel kétezer korona volt.
A nyomozás során Szakálas Benedek postakocsis börtönbe került. Hónapokig vallatták, de végre szabadon kellett bocsátani. Mikor most már elfelejtették az egész postatolvajlást, megkerült az igazi tettes.

Holota István köbölkuti munkás az új postakocsissal, Galó Jánossal ezer koronás bankjegyet küldött be Esztergomba, hogy ott felváltsa.
A postakocsis a rendőrség figyelmét felhívta Holotára, a kit most már figyelni kezdtek s a minap hirtelen házkutatást tartottak nála. A házkutatáson nemcsak a köbölkuti postatolvajlás tettese került meg, hanem az is kiderült, hogy Holota ékszer- és órásüzletek kifosztását is űzte, mióta első nagyobb lopása sikerült.

A postatolvaj először tagadta tettét, de azután beismerte, hogy ő lopta meg a köbölkuti postát.
A postazsákot szülei lakására vitte, az anyja rejtette el a pénzt s adott belőle időnként fiának. Néhány hónappal ezelőtt a fiatal Holota István összekülönbözött szüleivel s minthogy külön ment lakni, de a lopott postapénzt nem adták ki neki, ellopta a szüleitől.

Az apja egyre üzengetett neki, hogy hozza vissza *azt a pénzt*, mert baj lesz, de a fiu nem hallgatott rá, s a házkutatásnál meg is találták nála a lopott pénz nagy részét. A csendőrség kiderítette, hogy Trencsénben és más városokban követett el Holota betöréseket, melyek után apja és sógora, Maczkó István voltak társai a lopott dolgok értékesítésében. Az egész családot letartóztatták.

A postakincstár az ártatlanul gyanusított Szakálas Benedeket, kit sehol sem akarták munkába fogadni, kárpótolni fogja, valamint megjutalmazta a postatolvaj nyomravezetőit és a csendőröket is.