Közhasznú kérdések és feleletek kis gazdáknak

A szőlőlevelek leszedése azon czélból, hogy a fürtök érése siettessék, - helytelen. Mert a szőlő nem csak gyökerei, hanem levelei által is táplálkozik, ha tehát a leveleket lefosztjuk, a fürtök táplálkozása is csekélyebb lesz s a szemek apróbbak és savanyúk maradnak. Legfeljebb a földhöz közel eső, már majdnem érett, kövér fürtök közül tanácsos a levélzetet kissé megritkitani.
Sz. Zs. 


Hogy az almafa, bár sok virágot hoz, de mégis terméketlen marad, annak különféle oka lehet, leginkább a fa túlságos buja növése, vagy a talaj kedvezőtlen összetétele. Az előbbi bajon a fa kérgének hoszszában való meghasogatásával szoktak segíteni, a másikon pedig trágyázással, különösen ügyelvén arra, hogy a trágya közé porrá tört csont is kevertessék.
J. J. 


Ha a fillokszera már szomszédjában jelentkezik, biztosra vehető, hogy az ön szőlejében is jelentkezni fog, sőt talán már ott is van, de pusztítása még nem vehető észre. Ezért tanácsos a szénkénegezést már most megkezdeni, így szőlője, ha rendesen trágyázza is, nem fog a kártékony rovarnak zsákmányául esni.
M.E.