Az olasz sertés behozatalának eltiltása

A bécsi piaczon jelentékeny szerepe van az Olaszországból bevitt sertésnek, a mely a bevitelt nagy mértékben emeli és aránylag olcsó árával a sertéshus drágaságát csökkenti. A budapesti hentes ipartestület arra kérte a földmivelésügyi minisztert, engedje meg, hogy a budapesti vásárra is hozassanak olasz sertést.

A kérelmet a főváros is támogatta s a földmivelésügyi miniszternek küldött föliratában hivatkozott a hus mostani drágaságára, a mely a hatóságot rákényszerítette a hatósági mészárszékek fölállítására. 

A földmivelési miniszter a napokban tudatta a fővárossal, hogy a kérelmet nem teljesíti s az olasz sertés behozatalát nem engedi meg. A miniszter álláspontját semmivel sem okolja meg, hanem egyszerűen kijelenti, hogy nem hajlandó intézkedni az olasz állategészségügyi egyezség rendelkezésének a megváltoztatására.

A hentesek is, a főváros is csak azt kérték, hogy az olasz sertéseket levágásra hozhassák.
Azok a sertések tehát nem csináltak volna versenyt a szabad piaczokra hajtható sertéseknek, a magyar gazdákat nem károsította volna, mert a levágásra való sertéseket árusitó úgy nevezett konzumvásárt a magyar tenyésztés ellátni úgy sem birja.