Sikkasztó bankpénztáros

A Magyar Leszámítoló- és Pénzváltóbank takarékosztályában nov. 2-án délelőtt 20,000 korona összegű sikkasztásnak jöttek a nyomára.
Az esetről nyomban jelentést tettek a rendőrségnél, ahol az eljárással Sándor László dr. fogalmazót bizták meg, a ki erélyes nyomozás után a bank pénztárosát, Payerle Károlyt letartóztatta.

Az esetre vonatkozólag a bank igazgatósága a következő hivatalos jelentést adta ki:
„A Magyar Leszámítoló- és Pénzváltóbank igazgatósága tegnap este, az esténkint rendesen közölni szokott reviziója alkalmával rájött, hogy egyik tisztviselője a délelőtt folyamán a bankot 20,000 koronával megkárosította. A jogtalanul elsajátított pénzösszeg egy csekély részét a bank az illető tisztviselőnél meg is találta; a hiányzó pénzösszeg megkeríthetése érdekében a rendőrség az illető tisztviselőt ma letartóztatta.”

A sikkasztó pénztáros töredelmes vallomást tett a rendőrségen.
Elmondta, hogy mintegy öt év óta dézsmálta a pénztárt olyképen, hogy az érczalap aranytekercseibe 20 koronás aranyak helyett 20 filléres nikkelpénzt csempészett. Mikor azután a sikkasztásra rájöttek, úgy akart magán segíteni, hogy egy ismerősének, Varga Ferencznének nála bejegyzett takarék könyvecskéjét, a mely Varga Ferenczné nevére szólott, jogtalanul beváltotta és ezzel fedezte a pénztár hiányát.