Osztályozó mérkőzések : UTE - Főv. TC.

Az elsőosztályu bajnokság utolsó helyezettje, a Fővárosi Torna Club mult vasárnap játszotta le osztályozó mérkőzését a másodosztályu bajnokság győztesével az Ujpesti Torna Egylet-tel az Erzsébet királyné-úti pályán.

A mérkőzés iránt rendkívül nagy érdeklődés irányult, mert sportszempontból is különös érdekességgel birt az a kérdés, hogy miképen állja meg a helyét a saját osztályában oly nagy fölénynyel győzött UTE. az első osztályu csapatok között oly különös szerepet játszott Főv.TC.-al szemben.

A két csapat a következő összeállításban játszott:

UTE. (fehér-lila): Bey-Molnár I., Vermes-Barcsay, Szabó, Kuschnar-Prácser, Herceg, Petz, Molnár II., Fejér.

Fővárosi TC. (zöld-lila): Bogács-Szentey, Gulyás-Bucsek, Gerő, Rausch-Schönfeld, Takács, Roóz, Weisz, Mandel.

Főv. TC. kezd s rögtön támad. Csakhamar azonban az UTE. baloldal nyomul fel. Fejér igen szép cselezéssel viszi a labdát, mely így Petzhez kerül, aki valósággal beviszi a kapuba a 4-ik percben. E gyors eredmény fellelkesíti a fehér-lilákat s hatalmas iramban támadnak. A 7-ik percben UTE., a 11-ikben Főv.TC. ér el egy-egy sikertelen kornert. Csakhamar azonban durvulni kezd a játék; a durvaságokat a Főv.TC. kezdi, az UTE. folytatja.


A bíró ennek következtében Szenteyt a félidő végéig, Takácsot és Vermest pedig 5-5 percre kiállítja, majd, midőn a játékosok annyira izgatottak lettek, hogy egymást szóval és tettel inzultálták, a kedélyek lecsillapítása végett a mérkőzést is felfüggesztette. Öt percnyi szünet után folytatták a játékot, azonban jóllehet a Főv.TC. végig 10 emberrel játszott – egyik csapat sem tud szemmel látható fölénybe jutni. A félidő vége felé UTE. 2 kornert ér el. Félidő 1:0 UTE. javára.

A második félidő az UTE. heves ostromával kezdődik s a már 11 emberrel játszó Főv.TC. csak nagy küzdelem árán tud a biztosnak látszó góltól megmenekülni. Hanem ez a támadás, ugy látszik, utolsó erőfeszítése volt az UTE.-nek, mert ettől kezdve A Főv.TC. hatalmas iramban, kiméletlen erélylyel támad. Egész csomó veszélyes helyzet van az UTE. kapuja előtt; azonban részben a szerencse, főleg pedig a Fővárosi csatárok önzése miatt gól nem esik.

A 18-ik percben Mandel rohan le, a középvonal felöl magas ívben előre centerez, a leadás pillanatában a labda mögött volt Roóz előre rohan, a labdát elfogja, körülbelül 20 métert viszi, majd szépen helyezve belövi. A játékosok már kezdésre állanak fel, mikor a kapu mellől az oda állított gólbírót (Kormos Károly BAK.) az UTE. kapusa a pályára vezeti; Kormos a bíró kérdésére off-side-nak minősíti a helyzetet, mire a bíró a gólt nem adja meg. A Főv.TC. tiltakozik a bíró ingadozása ellen, majd a felizgatott közönség a pályára rohan, mire a bíró a 19-ik percben a mérkőzést félbeszakítja.
Bíró: Hercogh Ede (MUE.) volt.