Arlow lovag jubileuma

Arlow Gusztáv lovag, vívómester f. hó 15-én. csütörtökön tartotta meg vívóterme fennállásának 10 éves jubileumát. Az ünnepély csendben folyt le egy estélyből és egy bankettből állott, melyen a kiváló mester volt és jelenlegi tanítványai és mestertársai vettek részt.

Arlow lovag, aki azelőtt a 32. gyalogezred századosa volt, 10 év előtt lépett ki az aktív katonai szolgálatból és nyitott vívótermet. A mester oklevelét a bécsujhelyi katonai vívótanfolyamban szerezte és akkoriban a bécsujhelyi u. a. hoch-terz iskola híve volt, melyről Lytomirsky kapitánynyal együtt egy könyvet írt. 1896 után egyike volt mestereink között az elsőknek, aki az olasz iskolát megtanulta és tanítani kezdte, később aztán az iskolát oly alaposan áttanulmányozta, hogy arról, illetve a modern kardvívásról egy nagyméretű és az idő szerint egyedül álló könyvet is írt Kardvivás címmel.

Mindjárt mesteri pályája kezdetén kiváló vívógárdára tett szert, melynek legkiválóbb tagjai a Gáspár testvérek, Krencsey, Hajdu (Haberfeld) dr., Kimnach és Nagy Béla voltak. Ugy ezekkel a tanítványaival, mint később másokkal is számos versenysikert ért el ; ő maga is sokat szerepelt akadémiákon és versenyeken, mindig nagy tetszést aratva.

A jubileumi estélyen vivtak Krencsey, Nagy Béla dr., Spacz Gyula, Lestyánszky Dezső, Hajnal Dezső, Darányi Gyula, Kölber Károly, Kratochwilla és Eker, továbbá Arlow lovag és Neumer mesterek, kiket közönségünk régóta előnyösen ismer.

Tíz év kis idő, a mester férfikora javában van: reméljük, hogy 25 éves jubileumát is friss egészségben, teljes munkakedvben fogja megülni.