Az Ifjusági Labdarugók Szövetségének bajnoksága

Az Ifjusági Labdarugók Szövetségének megalakulása az ifjusági csapatok között teljes átalakulást idézett elő. Az előtt az egyes ifjusági egyletek és csapatok egymást alig ismerve, teljesen önállóan dolgoztak minden különösebb szervezet és rendszer nélkül.

Itt-ott játszottak egymás ellen; a győztes magába szívta a legyőzött csapat legjobbjait, hogy egy bekövetkezendő vereségénél viszont ő is tovább adja őket. Ezért aztán az egyes csapatok örökösen viszálykodtak, ha ismerték egymást. Általában azonban a csapatok nem is ismerték egymást, hiányzott köztük az összekötő kapocs.

Ezt az összekötő kapcsot teremtette meg az Ifjusági Labdarugók Szövetségének megalakulása s az általa kiírt bajnokság. Az ezért folyt mérkőzések révén a csapatok, a szövetségben való együttes munkálkodás révén az egyletek is megismerkedtek egymással s lelkesedéssel egyesültek a közös munkára.

És ez a munka nem volt könnyű. Szervezetlenek voltak az egyletek, fegyelmezetlenek a játékosok. A szövetség legjobb intencióit is igen könnyen félreértették a ezért s a látszólagos szigoruságért igen gyakran hallatszottak elégületlen hangok. A szövetség azonban szilárdan haladt a megkezdett úton s az év végére már a legrakoncátlanabb elemek is meghajoltak a szövetség intézkedései előtt. A szövetség tekintélyének így való megszilárdulása egyik nagy eredménye az évnek.


A szövetség tekintélyének emelkedése egyuttal emelte a mérkőzések színvonalát is, mert a játékosok – félve a szigoru büntetésektől – óvakodtak a szabálytalanságoktól s főleg csak tudásukkal igyekeztek érvényesülni. És e téren számos kiváló erő tűnt is fel, jó anyagot szolgáltatva azoknak a nyilvános egyleteknek is, amelyek tagfelvételeiknél kevésbé szigoru elveket követnek.

Az 1904. évre az ILSz. kiírta az ifjusági labdarugó bajnokságot, amelyre 13 egylet nevezett. A küzdők sorából részben a rossz vezetés, részben belviszályok miatt kidőlt ugyan 5-6 egylet, egészben véve azonban a mérkőzések a várakozásnak megfeleltek s a bajnokság kiírása teljesen indokoltnak bizonyult, mert az igazán komoly ifjusági csapatok között mindvégig erős és érdekfeszítő küzdelmeket hozott.

Az ILSz. első bajnokságát a Budapesti Sport Egylet (azelőtt BS. Ifjak) nyerte el 42 ponttal. Győzelmét jól kiérdemelte. Már tavaszszal is, de különösen az őszszel határozott fölénynyel nyerte mérkőzéseit. Sikerét főleg csatársora határozott, erélyes játékának köszönhette. A csapat tagjai a következők voltak: Orsolyák – Van-Beck, Erdélyi – Szednicsek I., Szendicsek II., Lengyel – Endi, Horváth, Bittner, Marossy, Buzássy, Tartalék: Cseh és Csonka. Kitüntek: Szednicsek II. Marossy, Horváth, és Bittner. Az egylet vezetése közül eleinte Marossy később főleg Szednicsek J. szerzett érdemeket, miben a Kiss testvérek is osztozkodtak.


Második helyre 36 ponttal a Megyeri Labdarugó Csapat került. Mindvégig szépen s jól szerepelt. Harmadik helyre a Lipótvárosi Torna Egylet jutott 34 ponttal. Ez a csapat mutatott az őszi fordulóban legszebb formát; mindvégig veretlen is maradt. Negyedik a tavaszi forduló győztese, a Józsefvárosi Sport Club lett 33 ponttal. Ez a rokonszenves csapat az őszszel, nagyot hanyatlott formában s a balszerencse is üldözte. Míg tavaszszal csak egy mérkőzést veszített, addig őszszel vereség-vereség után érte. Mint egylet azonban mindvégig a legelsők között volt komoly, céltudatos vezetőségével. Ötödik a Ferencvárosi Remény Football Club, mely különösen az őszszel volt jó formában. Hatodik a Terézvárosi Sport Egylet, amely mérkőzéseinek javarészét lejátszotta ugyan, de az utóbbi időben legjobb játékosai cserben hagyták.

Az egylet vezetősége most uj csapat alakításán fáradozik. A hetedik helyen álló Műkedvelő Football Club a budai ifjusági csapatok között minden tekintetben ez első helyet foglalja el s az egylet a sporton kívül még egyéb önképző dolgokkal is foglalkozik. A bajnoki mérkőzéseken javuló formában játszottak mindvégig. A Budai Sport Club (azelőtt Remény LE.) nagyon gyenge alapokon áll az egész egylet. A Pannonia Torna Club, mivel kapitányát a játéktól eltiltották, feloszlott. Nem kár érte. Az Ujlaki Sport Egyesület, a Turul Labdarugó Csapat, a Magyar Ifjak Football Egylete és a Hungária Labdarugó Egylet a mérkőzésektől részben visszaléptek, részben feloszlottak. Komoly szerepet nem vittek.

Szövetségi díjat is írt ki az ILSz. a második csapatok számára. Ezt is a Budapesti Sport Egylet II. nyerte meg a következő csapattal: Balog – Starck, Polóci – Szabó, Klein, Niedermárk – Bauer, Börzsényi, Nemetzky, Kis II. Szedlár, Tartalék: Kis I., Korosetz. Második a Józsefvárosi Sport Club II., a harmadik a Megyeri LCs. II.