Pozsonyi bírkozóverseny

F. hó 6-án folyt le Pozsonyban az országosnak kiírt bírkozóverseny, mely létesülését Kazuljak Wladimir bírkózómesternek köszönheti. Nem óhajtjuk semmivel sem kisebbíteni a vállalkozó érdemeit, akinek a bírkozósportnak a vidéken való megkedveltetése körül nem csekély érdemei vannak, de ideiktatjuk egy helyi lapnak sok dicséretét lezáró sorait: „ámbár a verseny minden tekintetben csak nyert volna, ha az valamely sportegyesületnek égisze alatt folyt volna le.”

A versenyben az egy miskolci Nagy Tivadar kivételével, csupán helybeli erők vettek részt, a várt fővárosi és vidéki konkurrencia elmaradt.

A középsulyuak csoportgyőzelmét és Pozsony város bajnokságát is Nagy Tivadar vitte el, a könnyüsulyuak csoportjában Patay Gyula győzött.

A versenyről a következő részleteket közölhetjük.

Pozsony város előkelőségének jelenlétében folyt le f. hó 6-án az országos bírkozóverseny, melynek kezdeményezése és keresztülvitele dolgában Wladimir mesteren kívül kivált Beke Lajos dr. tanár buzgólkodott. A versenybírói tisztet Dobrovics Mátyás dr. elnök, Beke Lajos dr., Frank János, Günther Ágost, Payer Imre látták el. Mint versenyintéző Wladimir mester szerepelt.

A verseny két sulycsoportban folyt le: könnyű és középsulycsoportban. Előbbiben Patay Gyula (MAC. és PTE. ) győzött Guttmann Antal fölött, majd Patay Chorus Károly ( PTE.) fölött, és végre Chorus Guttmann fölött. E sulycsoport győztese lett tehát Patay Gyula, aki érmet és tiszteletdíjat, egy remekművű dohánykészletet nyert. 2. Chorus Károly, 3. Guttmann Antal, a kik érmeket nyertek.
A középsulyuak csoportjában Nagy Tivadar ( MAK. – Miskolc) győzött Lunczer György PTE. fölött és ezzel megnyerte e sulycsoport győzelmét és a Pozsonyi Hajós Egylet tiszteletdíját: ezüst cigaretta-készletet. A második érmet nyert.

Ezek után következett a két sulycsoport győztesei közötti mérkőzés Pozsonyi város bajnoki címéért, melyet 8 p.-nyi küzdelem után Nagy Tivadar (MAK.- Miskolc) nyert el.

Mindkét sulycsoportbeli győztesről, de a többi versenyzőről is elismeréssel kell nyilatkoznunk. Nagy kivételével a többi aránylag rövid ideig foglalkozik a birkozással. A versenyen produkáltak dicsérik a mester igyekezetét. Verseny után szép iskolabirkozást mutatott be Wladimir mester Nagy Tivadarral.