A czár összehívja a nemzeti gyűlést

Miklós czár junius 19-ikén Péterhofban kihallgatáson fogadta a moszkvai zemsztvo-kongresszus küldöttségét, valamint a pétervári polgármestert és megbizottakat s megigérte nekik, hogy nemzetgyűlést hiv össze.

A szabadelvű Trubeckoj herczeg egy félóra hosszat beszélt, s állítólag beszéde mély benyomást tett a czárra. Ezután Fedorov, mint Pétervár városának képviselője beszélt. Miklós czár hosszabb beszédben válaszolt, a melyben sajnálkozását fejezte ki a háború óriási áldozatain és különösen a legutóbbi tengeri vereségen, s szavait így végezte:

„Köszönetet mondok önöknek a kifejezett érzelmekért. Hiszek az önök óhajában, hogy egy úr rend elveit előmozdítsák. Akaratom, a czár akarata, hogy a nemzeti gyűlést hivják egybe, megrendíthetetlen. Szakadatlan őrködöm felette. Akaratom végre fog hajtatni. Ezt közölhetik a falusi és városi lakossággal. Mától fogva önök támogatni fognak engem ebben az új munkában. A nemzeti gyűlés helyre fogja állítani az egyetértést Oroszország és a czár közt és meg fogja alkotni egy olyan rend alapjait, a mely orosz nemzeti elveken fog fölépülni.”

A megbizottak jó benyomással távoztak a kihallgatásról.