A bizalmatlansági szavazat

Kossuth Ferencz: A szövetkezett ellenzék megbizásából következő határozati javaslatot adja be:
„A képviselőház hódoló tisztelettel tudomásul veszi Ő Felsége kéziratát és kihirdetés czéljából a főrendiházba való átküldését elrendeli. Minthogy azonban a Fejérváry-kormánynak a miniszterelnökhöz intézett s általa ellenjegyzett királyi kéziratban megállapított jellege nem felel meg a parlamentáris kormányforma követelményeinek, a képviselőház a Fejérváry-kormány iránt bizalmatlansággal viseltetik.” (Taps balról.)

Novák Aurél a nemzetiségek nevében kijelenti, hogy a koránynyal szemben nem viseltetik bizalommal, mert az nem parlamentáris. (Taps a baloldalon.) Tiltakozást olvas fel a nemzetiségek jogainak eltiprása miatt.

Gróf Tisza István a szabadelvűpárt nevében szólal fel. Komoly és aggodalmat keltő helyzetben van az ország. (Nagy zaj. Felkiáltások balról: Ki csinálta?) Pártja nevében a következő határozati javaslatot terjeszti be:
„A Ház aggodalommal nézi az ellentétet, mely a király s a képviselőház többsége között fenforog, és a mely nemcsak hogy egész állami és nemzeti életünk megzsibbasztásához vezet, hanem immár az alkotmányunk alapját képező parlamentárizmust is veszélyezteti. Ezen ellentét felidézése okozza, hogy az ország kormányzatát a parlamentárizmus következményeinek teljesen megfelelőleg a képviselőház többségének bizalmát biró kormány nem vette.