A „Potemkin” lázadása

A Potemkin herczeg tiszteletére elnevezett pánczélos hajón történtekről eddig más biztos éresülés nincs, mint hogy a hajó legénysége föllázadt tisztjei ellen. A „Potemkin” hajó megérkezésekor a mint hire terjedt Odesszában, hogy mi történt a hajón, a munkások nagy zavargást rendeztek. A hajó a városra tűzte ki ágyuit. A matrózok a tengerészeti hatóságot értesítették, hogy ha őket büntetni akarják, azonnal bombázzák a várost. Még jobban föllázította a népet az a körülmény, hogy a „Potemkin” matrózai megölt társuk holttestét kivitték a töltésre, a hol ezrivel tolongott Odessza munkásnépe.

Igy tört ki csakhamar a városban a legrettenetesebb fejetlenség. Egy teljes napon és egy éjszakán harczolt a nép az ellene küldött katonasággal s a folytonos puskaropogásba beleszóltak a „Potemkin” ágyui is, a melyek a rakodóparton megjelent tüzérséget semmisítették meg. Öt nagy hadihajó útban volt Szebasztopolból Odessza felé, hogy a „Potemkin”-t leszerelje, a lázadókat elfogja és Odesszában rendet csináljon.

De addig rettenetes idők multak el. A város föllázadt népsége rabolt, gyujtogatott. A kikötő egy részét a „Potemkin” bombái lőtték össze, a forradalmi tömeg pedig felgyujtotta. A kikötőben horgonyzó hajók közül is elégett több, köztük külföldi hajók, melyekért az illető államok kárpótlást fognak követelni. A városban utczai csatákat vívtak. Az elesettek száma itt már nemcsak nehány százra megy, hanem kétezernél is többet emlegetnek.

Junius 30-ikán délután hirtelen csönd lett. A negyvennyolcz órán át tartott puskaropogás elhallgatott s megszünt a fosztogatás és a gyujtogatás. Ezt a változást a szebasztopoli flotta megjelenése idézte elő. A szebasztopoli flotta öt nagy pánczéloshajója érkezett Odesszába Krieger tengernagy vezetésével, a ki a mint a kikötőbe ért, azonnal megadásra szólította föl a „Potemkin” lázadó legénységét. A tengerészek kijelentették, hogy csak azzal a föltétellel adják meg magukat, ha kegyelmet kapnak. A tengernagy visszautasitotta ezt a föltételt, később azonban, úgy látszik, mást gondolt, tárgyalást kezdett a lázadókkal, aztán maga a Krieger flottája menekült el Odesszából, mert legénysége lázongott.