A „Potemkin” eltűnt matrózai

A „Potemkin” fellázadt pánczélos hajónak tizenöt matróza, a kik a galaczi Götz-féle fagyárban dolgoztak, nyomtalanul eltűntek a rendőrség semmit sem tud sorsukról. Megállapították, hogy még nyolcz matróz eltűnt, a ki a kikötőben járt. A matrózok eltűnésének magyarázatául a következőket jelentik:

A Preszuápe orosz állomáshajó, a mely eddig Konstanza előtt állott, néhány nap előtt Galacz elé érkezett. Eleinte senki sem tudta megmagyarázni, hogy mit keres ez a hajó Galaczban, de most már tudják, hogy a hajó megérkezése összefügg azzal, hogy Galaczban számos orosz kém tartózkodik, a kik a „Potemkin” matrózait, a kik Románia különböző városaiban foglalkozást találtak, csalárd hitegetésekkel rá akarják birni, hogy Oroszországba visszatérjenek. A „Potemkin” több matróza néhány nap előtt nyomtalanúl el is tűnt Galaczból.

Az orosz ügynököknek sikerült tizenöt matrózt az orosz hatóságoknak kiszolgáltatni; ezt a tizenöt embert, a kik egy galaczi gyárban dolgoztak, vacsorára hivták meg s miután sikerült őket lerészegíteni, elvitték őket a Galacztól egy órányira levő Reni orosz kikötővárosba, s ott átadták őket az orosz hatóságoknak. Az eltűnt matrózok dolga nagyon nyugtalanítja a román kormányt. Romániában ez idő szerint sok orosz kém tartózkodik s ezek a „Potemkin” matrózainak családjaik hamisított leveleit adják át, a melyekben halálesetekről, betegségről s egyéb csapásról van szó.