A japán békeföltételek

A londoni nagytekintélyű „Times” augusztus 18-iki számában közölte a japán békeföltételeket, melyek tizenkét pontból állnak. Augusztus 18-ikáig elfogadták a nyolcz első pontot. Augusztus 16-ikán tértek át a legszigorúbb föltételekre s a tárgyalás oly válságosnak mutatkozott, hogy a békekövetek elutazását emlegették. – A békeföltételek, ha ugyan hinni lehet, a következők:

1. Japánország azt követeli, hogy Oroszország ismerje el Korea fölött való protektorátusát és a maga részéről biztosítja a Korea területi épségét és függetlenségét.
2. Ez a pont Mandzsuriának teljes kiüritésére vonatkozik, ugy a japánok, mint az oroszok részéről. A pontot az augusztus 14-diki ülésen tárgyalták és fogadták el.
3. Ez a pont a Liaotung félsziget bérletének és az oroszok által ott élvezett előjogoknak Japánországra való átruházására vonatkozik. Az oroszok elismerték a bevégzett dolgokat, Port-Artur és a félsziget elfoglalását.
4. Mandzsuria közigazgatásának a khinai hatóságokra való visszaruházása az 1902. évi április 8-diki szerződés értelmében. Ez a pont nem okozott nagyobb vitát.