Edvárd és Ferencz József

Edvárd angol királynak a marienbadi fürdőbe utaztában uralkodónknál tett látogatását politikai tekintetben jelentéktelennek tüntették fel, de ez a felfogás nem felel meg a tényállásnak. Két izben, órákon át bizalmasan beszélgetett egymással a két uralkodó s e beszélgetés egyik fő tárgya újabb tudósítások szerint az a rendkívül feszült viszony volt, mely Anglia és Németország közt kifejlődött.

Ferencz József egész befolyását latba vetette e feszült viszony megjavítása érdekében s ezzel jó szolgálatot tett az európai békének. Edvárd király visszautaztában sem fog találkozni Vilmos császárral, ellenben meg fogja látogatni Lobuet elnököt. Az angolok és németek közt uralkodó ellenséges hangulat minden alkalommal feltünő módon kitör, s a német és angol köztudatba egyre jobban befészkeli magát az a gondolat, hogy előbb-utóbb háborus leszámolásra került sok e két hatalmas nemzet között.

Az angolok nem tudják megbocsátani a németeknek kereskedelmi és ipari fölemelkedésüket, viszont a németeket, kik a világban terjeszkedni akarnának, végtelenül elkeseríti az, hogy mindenütt angol sorompókra akadnak s a világ felosztásánál nekik csak csekély értékű gyarmati birtokok jutottak, mivel elkéstek az osztozkodásról.