A nemzetiségek a koaliczió ellen

A nemzetiségiek állást foglalnak a koaliczió ellen, s a nemzetiségi képviselők klubja a román, szerb és tót radikális nemzetiségi pártok bizalmi embereivel együttesen javaslatot állapítottak meg, a melyet a legközelebb tartandó nemzetiségi népgyűlések elé terjesztenek.

Ruszu-Szirianu, a kisjenői kerület országos képviselője szeptember 3-ikán Misken, Talpason, Kisjenőn tartott beszámolót. Beszédében megtámadta a koalicziót, különösen a 48-as pártot, mely a magyar vezényszóval a király jogát akarja megnyirbálni. A románok ép úgy követelhetik a román vezényszót, mint a magyarok a magyar vezényszót.

A románok szeptember 17-ikén Szebenben tartandó gyűlésükön hűséget biztosító és ellenállásra buzdító föliratot intéznek a királyhoz, a melyben a kétéves katonai szolgálatot és a választói jognak minden 24 éves polgárra való kiterjesztését követelik. Azután támadta Ruszu a koalicziónak állítólagos kényszermagyarosító törekvéseit és buzdítja a népet, hogy fizesse adóját és tegyen eleget hadkötelezettségének.