A telefon terjedése

A telefon elterjedtségét tekintve; az elsö helyet az Amerikai Egyesült Államok foglalják el. Hálózatának már 1892-ben több mint kétszázezer állomása volt s ma már meghaladja a kileczzszázezeret. Másodsorban Németország következik száznegyvenezer telefonállomással. 1894-ben még csak kilenczvenháromezer állomása volt.

 

Németországban Berlin volt az első város, ahol telefonhálózatot berendeztek. Ma, tizennyolcz évvel azután, hogy a németek bevezették telefont, harminczkétezer állomásával elsö helyen áll a világ összes telefonhálózattal biró városai közt. Berlint ötszázhusz más várossal és községgel köti össze telefon, köztük Budapesttel is. Ennek a hálózatnak hossza kilenczszázhatvan kilométer.

 

Ennél nagyobb távolságra szóló telefonhálózat csak kettö van: Berlin és Memel közt, ennek hossza ezertizenkét kilométer, és New-York és Chicago közt, amely ezerötszázhusz kilométer hosszu. A teória szerint nincs olyan távolság, amelyre telefonálni ne lehetne. Hogy például Memelböl Berlinen át ma még nem lehet közvetlenül Budapestre beszélni, bár a két hálózat ugyanazon központban végzödik, annak oka az a sok technikai nehézség, amelyeket idáig még nem tudtak legyözni s amelyek a kisebb vonalokon is sok zavart okoznak.

 

Az illetö kormányok most fejezték be azokat a tárgyalásokat, amelyeknek eredménye a Berlin-Brüssel-Páris közti internaczionális telefonhálózat lesz. A hálózatot, melynek hossza több, mint ezer kilométer lesz, öt milliméter átméröjü bronzsodronyokkal fogják berendezni. Egymástól távollevö helyek közt a távbeszélö berendezése, különösen, ha a vezeték kevéssé lakott vidékeken vezet keresztül, nem sok jövedelemmel kecsegtet. Innen van az, hogy mig a helyi és a közel környékre szóló hálózatok száma napról-napra szaporodik, mivel igen jol jövedelmeznek, addig a messzebbre szolgáló vezetékek nagyon lassan terjednek.


Nagy távolságokra még igen soká a táviró fogja pótolni a távbeszélőt. Angliának hetvenötezer, Svédországnak ötvenezer, Francziaországnak harminczötezer és Svájcznak harminczezer telefon állomása van.

 

Ezek a számok, a többi országot tekintve, ezután már rohamosan csökkennek. Ausztriában huszezer, Oroszországban tizennyolczezer, Norvégiában tizenhatezer, Dániában tizenötezer, Olaszországban tizennégyezer, Spanyolországban tizenkétezer állomás van ; ugyanannyi van Hollandiában is, mig hazánkban csak tizezer telefonállomás áll a közönség rendelkezésére. Irország hatezer, Japán háromezerötszáz, Kuba harmadfélezer, Ausztrália, Keletindia, Portugália és Luxenburg két-kétezer állomást mutathatnak ki.

 

A Fokföldön hatszáz, Oláhországban négyszáz, Bulgáriában és Tunisban pedig csak háromszáz telefonkészülék szolgálja a közönség kényelmét.