Képek a temesvári gyermek-poliklinikáról

Temesvárott a múlt év vége óta egy valóban nemes czélú jótákonysági intézmény működik áldásos hatással: a gyermek-poliklinika, melyben szegény beteg gyermekek ingyenes gyógykezelést és gyógyszereket nyernek, az alsóbb néposztályokból való tudatlan anyákat pedig hozzáértő férfiak felvilágosítják s ellátják tanácscsal gyermekeik ápolására vonatkozólag.

Az áldásos rendeltetésű intézet létesülését egy Sailer nevű, nemrég elhúnyt temesvári polgárnak köszönheti, a ki nagy összeget hagyományozott e czélra a „Délmagyarországi Fehérkereszt Egyesületnek”, melynek igazgatója dr. Szana Sándor, sokat buzgólkodott a czél érdekében.

A gyermek-poliklinikáról közölt képeink egyike az épület homlokzatát s bejáratát mutatja. Ide hozzák kis kocsijaikban a beteg gyermekeket; a kapun a váróteremül is szolgáló előcsarnokba jutnak.

Ettől jobbra van az a helyiség, a hol minden egyes kis beteget pontosan megmérnek az orvosi vizsgálatot megelőzőleg.

Az előcsarnoktól balra van a sebészeti rendelő szoba, tovább az igen jól felszerelt vizgyógyintézet s amásik képünkön látható, minden szükséges eszközzel és műszerrel fölszerelt orthopeadiai intézet.

Az épület emeleti részében vannak a személyzet lakóhelyiségei, vegytani és kisérleti laboratórium, könyvtár s a Délmagyarországi Fehérkereszt egyesület hivatalos helyiségei.

Az intézet most már át van adva rendeltetésének s a szegény beteg gyermekek állandóan nagy számban keresik fel.