A budapesti vízművek bemutatása

Tíz évi munka után teljes befejezést nyertek a hatalmas vízművek,melyek a főváros lakosságát tiszta és jó ivó vízzel bőségesen ellátják.

Mintegy 16 millió koronába került a nagyszerűnek mondható alkotás, mely szekértők állítása szerint világszerte párját ritkítja.

Összesen 83 nagy kut szolgáltatja a vizet, mely kutak közül négy Ujpest közelében van, ezekkel szemközt hét a képosztásmegyeri szigeten, a melyeket a Duna medre alatt vájt alagút köt össze.

A többi kutak a szentendrei sziget partjain s a képosztásmegyeri partokon épűltek. Ezen kutak vizét a főváros éjszaki határához közel levő roppant nagy szivó medenczébe vezetik, honnan aztán a két gépház óriási szivattyúi nyomják be a főváros területére.

A két gépházban kilencz hatalmas gőzgép van elhelyezve, melyek közül azonban rendes körülmények közt csak kettő-három működik. Ha Budapest lakossága egy millióra szaporodik, a vizművek még akkor is naponta minden emberre 240 liter vizet birnak szállítani.

Ez pedig kitünő eredmény, mert pl. a berlini vizvezeték csak 79, a drezdai 99, a lipcsei 66, a hamburgi 173 liter vizet szállíthat egy lakosra.

Junius 16-ikán mutattás be a kész vizműveket a főváros képviselő-testületének. A mintegy 300 tagból álló társaságot a „Radeczky” gőzhajó szállította ki s miután végig evezett a partok mentén látható kútak hosszú sorai mellett, visszatért a főtelephez, melynek szerkezetét Kajlinger Mihály igazgató magyarázta meg, a kinek főérdemei vannak e nagyszabásu vizmű létesítésében.