Téli szüret az Alföldön

Vannak már bortermő vidékek Magyarországon, a hol november végén szüretelnek, néha olyan időben, hogy már hólepel borítja a présház tetejét. És pedig nemcsak a Hegyalján esik ilyen kései szüret, hanem az Alföldön is.

Néhai gróf Keglovich István úgy akart bordeauxi bort termelni Magyarországon, hogy sok száz vaggon délfranciaországi földet hozatott és ezzel boríttatta a tapolcsányi lejtőket: a mi, ha beváló is, de méregdrága metódus.

A Mathiász-féle rendszer szerint nem a talaj adja a bor nemes minőségét, hanem inkább a szőlő kezelése, az ő metódusával való művelése. És ez a kezelés csakugyan olyan eredményeket hozott létre, hogy az alkalmazása egyre hódít az Alföldön is.

A havas szüret Kecskeméten az utóbbi esztendőkben már nem ritkaság.
A szüretelőknek prémes bundát kell öltenie, hogy a szüreten a meghülés veszedelme nélkül lehessen jelen. De ez nem baj, mert a kései szüret újborában annyi a tűz, hogy meleget ád a téli hidegben is. Képünk Mathiász János kecskeméti telepéről mutat egy részletet, akkor midőn már le van szüretelve, s a tőkék betakarva.