Képek a kelet-ázsiai harcztérről

A világtörténelemben alig van példa oly nagy csatavesztésre, mint a milyen az orosz hajóhadat érte Csuzima-szigeténél. E roppant hajóhad vezérhajója, a *Borodinó* nevű hatalmas pánczélos volt, a melynek a fedélzetéről igazgatta Roszdesztvenszki a csata folyását.

Ámde nem sokáig, mert a japán ágyúk golyói hamarosan annyira megrongálták a hajót, hogy az sülyedni kezdett. Ekkor a *Buinij* nevű kisebb hajó evezett mellé, hogy a közben megsebesült Roszdesztvenszkit és a legénység egy részét megmentse. Képünk ezt a jelenetet tünteti fel, mely némi fogalmat nyujthat a tengeri csata borzadalmairól is.

Másik képünk a mandsuriai harcztérről való. Spaitz Sándor magyar honvédhuszár-kapitány hozta magával, a kinek ott tartózkodásáról már a mult alkalommal megemlékeztünk. A kép egy khinai ruhába öltözött japán tisztet mutat be, a ki kémkedni ilyen módon lopódott az orosz táborba.

Azonban felismerték és elfogták. Az orosz tisztek érdeklődve veszik körül, az egyik le is fényképezi. A fogoly tisztet különben nemsokára kivégezték.