Az amerikai magyarok új temetője

Az amerikai Egyesült-Államok egyik magyarok által sűrűbben lakott helyén, a Monogahela-völgyben MC.-Keesport-ban temetőt vásároltak az ott lakó magyarok, a melyet Kováts Kálmán magyar plebános november közepén fog fölszentelni.

Mielőtt azonban átadnák rendeltetésének, magyar földdel akarják behinteni a temetőt. E végből Kováts plebános az alábbi levelet intézte Kassa polgármesteréhez:

„Tisztelettel van szerencsém becses tudomására hozni, hogy az itteni küzködő és hitközségem kötelékébe tartozó magyarság a Monogahela-völgyben elhunyó magyarok részére Mc.-Keesport-on temetőt vásárolt, melynek ünnepies fölszentelése ez évi november hónap második vasárnapján lesz.

Azt hiszem, szükségtelen bővebben magyaráznom, az édes magyar hontól oly messze szakadtaknak sóvárgását ama föld iránt, melyet még most is hazájuknak vallanak.

Eme mélységes ragaszkodásból kifolyólag válik érthetővé itt lakó népemnek ama hő kivánsága, hogyha őket a Mindenható már itt Amerikában szólítja maga el, legalább oly földben aludják hosszu álmukat, melynek poraiba a mi édes magyar hazánk porszemei vegyülnek.

Ezekre való tekintettel ama tiszteletteljes fölkéréssel fordulok tek. Czimhez, hogy Abaujmegye földjéből, mint a mely vármegye területéről az itteni magyarság legnagyobb része szakadt ide, néhány maroknyit – és pedig figyelemmel a temető fölszentelési határidejének közeli voltára, - postafordultával alulirott czimre megküldeni méltóztassék.”

A polgármester a legnagyobb készséggel tett eleget a plebános kérelmének; s a Szabadság-térről küldött földet, a hol annak idején II. Rákóczi Ferencz lovas-szobra is állni fog.