Cziril nagyherczeg házassága

Az orosz-japán háború egyik borzalmas jelenete, a „Petropavlovszk” hajó elsülyedése alkalmával sokat emlegetett Cziril nagyherceg – ki csodálatos képen jóformán egyedül menekült meg az elpusztult hajóról, - közelebbi napokban Németországban megházasodott s e házasságával ismét olyan feltünést keltett, mint akkor menekülésével.

Cziril nagyherczeg mikor a harcztéren szerzett betegségéből felgyógyult, Németországba utazott és ott titokban eljegyezte hesseni nagyherczeg elvált feleségét, a mi Péterváron kínos feltűnést keltett.

Különösen a czárnét érintette ez kellemetlenül, a ki tiltakozott az ellen, hogy a czári család egy tagja feleségül vegye az ő testvérbátyjának elvált nejét. Próbálták tehát Cziril nagyherczeget lebeszélni tervéről, de az hajthatatlan maradt.

A múlt nyáron a nagyherczeg újra Melita nagyherczegnő közelében tartózkodott és ezúttal végleg elhatározta, hogy nemsokára feleségül veszi szive választottját. Körülbelül két héttel ezelőtt azt jelentették a lapok, hogy a házasság egy müncheni szállóban titokban megtörtént.

A hírt megczáfolták, de most megerősítik azzal a módosítással, hogy az esküvő Tegernseeben ment végbe október 5-én orosz rítus szerint. Cziril nagyherceg harmadik tagja a czári családnak, a kinek az utolsó években házassága miatt bajai támadtak az uralkodó családdal.

A más kettő: Mihály nagyherczeg, aki Mezenberg grófnét és Pál nagyherczeg aki Pistelkora asszonyt vette feleségül. Természetesen felmerül a kérdés, vajjon törvényesnek ismerik-e el a házasságot? A házaságot az orosz orthodox rítus szerint kötötték, de a czár akarata ellenére.

A Romanovok házi törvényei tiltják a közeli rokonok közti házasságot. Melitta herczegnő pedig Mária Alexandrovna nagyherczegnő leánya, Wladimir nagyherczeg testvére és férjének Cyril nagyherczegnek unokatestvére.

A czár ilyenkor fölmentést ad, de ez esetben nem tette. A peterhofi kastélyban annyira rosz néven vették Cyril házasságát, kit eddig sem kedvelt a czár, hogy kizárták az orosz hadsereg kötelékéből, a mi még egy nagyherczeggel sem történt meg.