Gyászesetek uralkodóházakban

Nov.18 ikán egyszerre két uralkodóházat ért gyászeset: a belga és a luxenburgi házat. Fülöp flandriai gróf, belga trónörökös tüdőgyulladás következtében hunyt el. A herczeg 63 éves volt, politikával és államügyekkel keveset foglalkozott, hanem inkább csak a művészet és tudomány iránt érdeklődött.

Két évvel idősebb fivérével, Lipót királylyal, jó viszonyban élt, csak az utobbi időben fölmerült családi viszályokat illetőleg voltak köztük nézeteltérések, mert a trónörökös a királynak leányaival való magatartását illetőleg és a királyné öröksége ügyében is enyhébb felfogásnak hódolt. 

Magyarországon, a hol nagy birtokai vannak, az elhunyt trónörökös gyakran fordult meg. Özvegye Mária hohenzollerni herczegnő. A haláleset következtében fia, Albert herczeg lett a trón örököse, a kinek a felesége Erzsébet, bajor herczegnő.

A másik elhunyt Adolf luxenburgi uralkodó herczeg, a Nassau-ház valramiágának feje 88 éves volt. Luxemburg trónját 1890-ben foglalta el. Addig tudvalevőleg Luxemburg perszonális unióban állott Hollandiával s a Nassau –ház második, Ottó ágának feje, III. Vilmos hollandi király volt az uralkodója.

III.Vilmos férfiutód nélkül halt el. Hollandiában leánya, Vilma követte a trónon, Luxemburgban azonban az alkotmány nem ismeri el a leányágon való örökösödést s így az uralkodás joga átszállott a Nassau-ház első ágára, a melynek feje, Adolf nagyherczeg, át is vette az uralmat.

Tulajdonosa volt a 15. számu közös hadseregbeli gyalogezrednek. Első felesége Erzsébet orosz nagyherczegnő, második felesége Adelaida anhalti herczegnő volt. Fia és örököse, Vilmos nagyherczeg 53 éves és szolgálaton kívüli viszonyban álló osztrák-magyar vezérőrnagy.