A monarkia külkereskedelmi mérlege 1905-ben

A monarkia külkereskedelmi mérlege 1905-ben határozottan kedvezőtlenebb alakot öltött, amennyiben csak 102 millió k. aktivummal zárul s a kivitel többlete 306 millióval kevesebb, mint az előző évben.

A visszaesés főokát az 1904. évi kedvezőtlen aratás képezi, aminek közvetetlen következménye a nagy búza-behozatal és a szarvasmarha, valamint a tojás kivitelének csökkenése volt; szarvasmarha 12,6 millió métermázsával, tojás 19,5 millió koronával kevesebb vitetett ki, mint az előző évben, ellenben a szarvasmarha behozatal 6,1, a tojás-behozatal 8,6 millió k.-val emelkedett.

Hogy ezek daczára a mérleg némi aktiv-szaldóval zárul, az egyfelől az uj kereskedelmi szerződések árnyéka előrevetésének, másfelöl a külpolitikai konstelláczióknak tulajdonítható.
A német árpavám küszöbön álló felemelése folytán ugyanis 27  1/2  millió k.-val több árpa vitetett ki, mint az előző évben és habár ennek következtében a maláta-export 23,000 métermázsával csökkent, a forszirozott árpa-kivitel jelentékenyen javította a kereskedelmi mérleget.

De két árucsoport tekintetében az uj kereskedelmi szerződések a behozatalt is eltérően alakították át, amennyiben gépekből 8.9 vegyi termékekből 6.3 millió k.-val több lett behozva, mint az előző évben.

A külpolitikai viszonyok kedvezően folytak be a petroleum-kivitelre, amennyiben az orosz verseny a háború és Oroszország belzavarai miatt kevésbé fejlődhetvén ki, mi e czikből 5 millió k.-val többet exportáltunk.

Ugyancsak a kedvező külpolitikai konjunkturák eredményezték a textil-áruk kivitelének 14 millióval s az üvegáruk kivitelének 2.5 millió koronával való emelkedését. Végül nevezetes tételt képez a czukor-kivitel 18.1 millió k.-vali emelkedése, mely a kitűnő répatermésre vezethető vissza, míg a bor-behozatalnak 3.7 millió k.-val csökkenése a borvám-klauzula eltörlésének kedvező eredménye.