Emléktábla Csokonainak

Csokonai szülőháza. Csokonai Vitéz Mihály születésnapjának évfordulóján, november 17-ikén jelölte meg Debreczenben a „Csokonai Kör” a költő szülőházát emléktáblával. Már régebben volt ugyan egy házon emléktábla, de újabban bebizonyult, hogy nem ott született Csokonai.

Az előző század krónikásai voltak hibásak csak most állott a kör vezetőinek rendelkezésére kétségtelen bizonyíték a szülőházról. Tévedés helyreigazításáról lévén szó, a tábla leleplezése minden nagyobb ünnepély nélkül folyt le. Miután a táblát megtekintette a közönség, a városháza nagytermébe gyűltek össze, a hol a Csokonai – kör elnöke Géressy Kálmán szép beszédben fejtette ki, hogy a hagyományok Csokonai szülőházának nem a valódi születés helyét tartották.

De akkor, mikor Homérnak még szülővárosát sem tudták megállapítani, a mikor Tompa születési helyéről is nagyon eltérők voltak a vélemények, ezt nem is lehet csodálni. Zolthay Lajos, Debreczen város történetének kiváló ismerője és krónikása adta elő, hogy a város pinczéjében levő régi írások közt rátalált Csokonai apjának írásaira s a zok igazolták Csokonai szülőházának hollétét.

Szávay Gyula költeményeket olvasott föl. Az ünnep többi részét a debreczeni dalegyesület és cigányzenekar Csokonai dalaival töltötték ki. Bevezetője volt ez az ünnep a január 28-ikán Csokonai százados ünnepére rendezendő jubileumnak.