"A drótostót" az Operaházban

Egy bécsi operettet "A drótos tót"-ot elég jól fogadott e hó 22-ikén a közönség. A szövege Leon Viktortól való, kellemes zenéje pedig Lehár Ferencztől. A szerző, kinek "Kukuska" operáját tetszéssel adták elő a budapesti Operaházban, személyesen jött el Bécsből, hogy a zenekart vezesse.

"A drótostót" meséje kevés. A kis drótos fiút, mikor 12 éves korában elküldik a világba, már el is jegyzik otthon, Trencsénben a gyerek Zsuskával.

A bécsi szöveg szerint Bécsbe kerül, a magyar fordítás szerint Budapestre, a hol Janóból Jancsi és bádogos legény lesz. A bádogosmester megszereti Jancsit, ez pedig a mester leányát. Zsuska is a városba kerül, mint cseléd és beleszeret egy huszárkáplárba. Így aztán ki-ki megleli párját.

A vékony kis mesét azonban Lehár felruházta zenei díszszel, tót nótákkal, bécsi keringőkkel. Rubos Árpád énekelt és játszott legjobban a címszerepben. Szentgyörgyi Lenke (Zsuska), mint új tag lépett föl sikerrel. Sziklai, mint hagymakereskedő, Boross, mint politikus bádogos, Ráthonyi mint huszárkáplár váltak még ki szerepeikben.