Miniszteri rendelet a szegény tanulókért

Wlassics Gyula közoktatásügyi miniszter fontos társadalmi és jótékonysági kérdésre hívta fel a egyik legutóbbi rendeletével a figyelmet. Az iskolába ugyanis számos gyermek jár a falukon és városokon egyaránt, a kiket szülőik szegénységök miatt nem bírnak kellő táplálékkal ellátni; sok esetben pedig az iskolától oly meszsze laknak, hogy nem járhatnak haza ebédre s éhezve töltik a napot.

Ezek érdekében a miniszter felszólítja az iskolai előljáróságokat, hogy társadalmi úton igyekezzenek lehetővé tenni, hogy a szegény gyermekek az iskolában ebédet is kapjanak. Már két évvel ezelőtt elrendelte a miniszter, hogy az iskolai bírságpénz egy részét a szegény iskolás gyermekek ruházására fordítsák, most pedig utasítja a tanfelügyelőket, szólítsák föl az iskolák gondnokságát, iskolaszékét, indítsanak mozgalmat szegény-gyermekkonyhák létesítésére, hogy a szegény gyermekek délben ingyen ebédben részesüljenek.

Csongrádban már alapított ilyen gyermekkonyhát a társadalom és a miniszter hiszi, hogy országszerte sikerrel fog járni a mozgalom. A miniszter maga megjelöli a módot: pénzbeli és terménybeli adományt gyűjtsenek az iskola vezetői és tanítói.

Nincs olyan kis falu, melyben buzdító szóval, tapintatos eljárással rá ne lehetne bírni a gazdákat, hogy a gyermekeknek is juttassanak a maguk fölöslegéből. Egy másik rendeletében pedig a miniszter arra utasítja az iskolák igazgatóit, hogy olvasás előadás közben ne mulaszszák el az ifjúságot figyelmeztetni, az iszákosság testet lelketgyilkoló hatásáról.