Cosbuc György a most élő román költők egyik legjelesebbike

a mCosbuc György a  most élő román költők egyik legjelesebbike, kinek egyik csinos versét mai számunkban bemutatjuk, erdélyi Besztercze-Naszód megyei származású. 1866-ban született Hordó községben, hol atyja görögkatholikus lelkész volt.

Középiskolai tanulmányait Naszódon végezte, a hol Ciocan János, jelenleg a budapesti egyetemen a román nyelv és irodalom tanára volt az ottani román gimnázium igazgatója; költői tehetsége már ekkor nyilvánult s a magyarországi román nyelvű lapokban számos verse jelentmeg. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári egyetemen végezte, aztán mint hírlapíró működött.

A hazai románság körében máris szép hírnevetszerezvén 1890-ben Bukarestbe költözött. Itt eleinte sanyarú sorsa volt, de a "Balladák és idillek" czimű verseskötetével egyszerre nagy feltűnést keltett s a legjobb román költők közt kezdték emlegetni; Aeneas fordítását a román akadémia legnagyobb díjával jutalmazta.

Három verseskötetet adott ki ezen kívül lefordította románra Dante Divina Commediáját s egy anthologiát a Szanszkrit költeményekből. Magyarúl is tökéletesen tud s költőink közül különösen Petőfi műveit tanulmányozta.