Mi újság?

Az Esperanto

Az Esperanto világnyelv egy két év óta nálunk is tért hódít; most már lapja is van „Esperanto” czím alatt, tudományos és szépirodalmi képes havi folyóirat, melyet Mürich Ágoston szerkeszt. Előfizetési ára egy évre 3 korona.

A kerékpár Khinában

Még ezelőtt hat évvel kerékpárt csakis Pekingben lehetett látni, hol azt angol kereskedelmi ügynökök használták.

Most azonban az ottani angol konzul jelentése szerint az országutakon mindenütt kerékpározó khinaiak közlekednek.

Egy amerikai cég a mult évben nyolczezer kerékpárt szállitott Khinába, ennél még sokkal több Angliából és Németországból került oda.

Drága kártya

A napokban Londonban 66 ezer koronát fizettek egy kártyáért, melynek hátára Holbein annak idején a Norfolki herczegnő arczképét festette.

Himlőoltás

Angliában a himlőltás évről-évre mindinkább háttérbe szorul. Míg 1877-ben az angol gyermekek hat százalékát nem oltották be, ezek száma most már 34 százalékra rúg.

A Technikum Mittweida

A Technikum Mitteida, mely egy állami felügyelet alatt álló intézet és elektro- és gépészmérnököket, etchnikusokat és művezetőket képez ki, a tavalyi 36. iskolaévben 3610 látogatót számált.

Az intézettel kapcsolatos, körülbelül 3000 qm. Fölsterületre kiterjedő gyári tanműhelyekben volontairek vétetnek föl gyakorlati kiképzés czéljából.

A Technikum Mittweida a lipcsei szász-thüringiai kiállitáson a legmagasabb kitüntetést, a kir. szász állami érmet kapta „a műszaki oktatás terén teljesitett kiváló szolgálatokért”.

Az 1900-iki népszámlálás statisztikai eredményeiről

Az 1900-iki népszámlálás statisztikai eredményeiről két újabb vaskos kötetet adott ki a központi statisztikai hivatal.

Az egyik, a negyedik rész az ország népességének foglalkozásáról ad részletes képet, a másik, a hatodik rész pedig az ipar körébe tartozó tisztviselő és egyéb segédszemélyzet munkaidejét és munkabérét állitja össze.

Az előbbi kötet ára 12, az utóbbié 10 korona; kaphatók a statisztikai hivatal bizományosánál, Kilián Ferencz könyvkereskedésében Budapesten.

Gyakorlati egészségtan

Iskolai és magánczélra egyaránt jól használható kis könyvecskét adtak ki a czam alatt dr. Ursziny Gyulaorvos és Homor Lajos tanító.

Rövid fjezetekbe osztva, világos, népszerü formában közlik benne az azokat az egészségtani ismereteket, melyekre az embernek az élet mindenféle helyzetében szüksége van.

A 124 lapra terjedő könyvecske Miskolczon jelent meg Lővy József és fia nyomdájában s 60 fillérért kapható.