A Yellowstone-park Gejzírjei

A művelt világ egyik legszebb s természeti csodában leggazdagabb területe az Egyesült-államok híres szép nagy Yellowstone-parkja, amely a nagy köztársaság legcivilizáltabb leggazdagabb vidékeinek közvetlen közelében, a Sziklás-hegységben(Rocky Mountauis) fekszik s 160 négyszögmérföldre terjed ki.

Valóságos világcsodája e hely, tájképi szépségeivel, természeti nevezetességeinek sokasságával. Szépségeit 1871 óta ismerik, de még azután is sokáig csak nagy nehézséggel volt bejárható, újabban azonban, mióta mellette visz el a Pacific-vasút, ezrével látogatják amerikaiak és európaiak.

Természeti ritkaságok iránt érdeklődő ember, kutató természettudós nem mulaszthatja el megtekintését, ha Amerikába kerül. A kormány gondosan vigyáz is rá, nemzeti tulajdonnak jelentette ki, hogy megvédje az elpusztulástól s a nyerészkedők kufárkodásaitól. A talaj vulkanikus, fensikjain tömérdek melegforrás – több mint 7000 – van rajta, sistergő gőz és gázkiömlések, fortyogó iszaphullámok, tiszta, meleg vízzel telt kerek medencék.

A működésben levő gejzírek – vizüket szökőkútként magasra lövellő melegforrások – száma 30-nál is több. Pedig a gejzír ritka tünemény : a Földnek leginkább három helyén ismeretes : Izland szigetén, Új-Zélandban és a Yellowstone-parkban.

A Yellowstone-park gejzírjei lövellik legmagasabbra vizüket minden egyéb vidékek közt, olyan is akad közöttük, mely 96 méter magasra szökik. A víz felszökése különböző időközökben történik, néha óránként, naponként, hetenként, havonként, de még ugyanazon gejzír felszökési időköze sem mindig egyforma.

A víz felszökése földalatti dörgéssel kezdődik, aztán a víz a medence tetejéig emelkedik, forr és bugyog, míg végre gőzfelhőbe burkoltan hírtelen a levegőbe emelkedik a hatalmas vízoszlop. Némelyik gejzír torkolatában a visszahulló vízben levő szerves anyagokból sziklaszerű halmazok rakódnak le, – érdekes ezek közül a Magányos Csillag (Lone Star) nevű gejzír torkolata a Yellowstone-parkban.

Ugyanitt vannak a folyó medréből kiemelkedő kráterek, egykori vulkánok maradványai, melyekben állandóan forró víz bugyborékol. A kirándulók kedvenc mulatsága azután, hogy a folyó tiszta s kivált pisztrángban gazdag vizében halat fognak s ezt aztán a kráter torok forró vizében főzik meg.