Meghalt Puky Ákos

Puky Ákos kiválóan képzett sebész-orvos volt, az elsők egyike, a kik a modern sebészeti technikát nálunk rendszeresen kezdték alkalmazni.

Régi magyar nemes családból származott s a bécsi egyetemen vetette meg orvosi képzettsége alapjait 1870-ben, mikor doktori oklevelet szerzett, már figyelmet keltett maga iránt egy a bécsi tudományos akadémiában felolvasott értekezésével.

Öt évig dolgozott mint műtő-növendék és asszisztens a bécsi nagy kórházakban, majd a magyar államtól nyert ösztöndíjjal Straszburg, Páris és Anglia kórházait látogatta. Edinburghból akkor kelt világgá Lister nagy sebészi vivmányainak hire s a fiatal magyar tudós odasietett, hogy közvetlen forrásból ismerhesse meg az orvostudomány nagy részét teljesen átalakító új eljárást.

Hazatérve aztán 1877-ből kezdve Lumnitzer tanár klinikáján érvényesítette tapasztalatait magántanár lett az egyetemen. A poliklinika alapításában fő része volt s vezette ott a sebészeti osztályt, 1884-től fogva a vörös-kereszt egylet budai kórházában főorvosa volt az egyik sebészeti osztálynak.

Szépen indult pályáját, melyet irodalmi működése is tartalmasabbá tett, derekában szakította meg betegeskedése, mely már évekkel ezelőtt, nyugalomba vonulásra kényszerítette s mely a hatvan éves férfiút most sirjába döntötte.