Korányi Frigyes jubiláris előadásai

Markusovszky Lajosnak, a hazai egészségügy egyik úttörőjének emlékére az orvosi kar előkelőségei néhány év előtt alapítványt tettek, amelynek kamatai terhére évenként egy-egy orvostanár sorozatos összefoglaló előadást tartson az orvosi tudomány s a vele kapcsolatban levő más tudományok köréből.

Eddigelé a múlt években Klug Lipót tartott ily előadást az élettan, Thán Károly pedig a vegytan köréből. Az idei Markusovszky-féle jubiláris előadások megtartására Korányi Frigyes, a belgyógyászat kitűnő tanára vállalkozott. Ez előadások, melyeknek hallgatósága nagyobbára orvosokból s természettudósokból kerül ki, jelentékeny mozzanatai tudományos életünknek máskor is s Korányi személye, orvosi és tudós hírneve még fokozottabb jelentőséget ad nekik.

Négy évtizedes tanári és tudományos munkásságával a magyar orvosi kar egyik szellemi vezére lett, tekintélye a magyar határokon túl is elterjedt s így érthető az a figyelem, mely most tíz előadásra tervezett előadás cziklusa felé fordult. Tárgyát szaktudománya, a belgyógyászat köréből vette s első előadásán azokról az alapelvekről beszélt, melyek az újkori belgyógyászat fejlődésének irányt szabnak.

A hallgatóság körében az orvosi tudomány számos kitűnősége volt jelen úgy az első, mint az október 30-ikán tartott második előadáson, melynek tárgya a tífusz volt. Ez előadások hatása annyival is nagyobb, mert Korányi nemcsak a tárgynak beható ismerője, hanem kitűnő előadó is. Kartársai és tanítványai ezt az alkalmat felhasználják arra, hogy lelkes ovációkkal fejezzék ki tiszteletüket az ősz tudós iránt.