Magyarország és a hadsereg szükségletei

A közös hadügyminiszter leiratot intézett a magyarországi kereskedelmi és iparkamarákhoz, melyben vonatkozással a kamaráknak a hadügyi kormányzat ellen fölmerült többszöri panaszára, mely szerinte a közös hadsereg szükségleteinek beszerzésénél nem részesítik egyforma arányban a magyarországi kereskedelmi, és ipari piaczot, a hadügyminiszter kijelenti, hogy a hadsereg szükségleteinek beszerzésénél mindenkor tekintettel volt a hadügyi kormány Magyarországnak a szállítások körül táplált jogos igényeire és azt a jövőben sem fogja szem elől téveszteni.

A hadügyminiszter utal a fegyenczipar fokozatos beszüntetésére, a mi a hadsereg szükségleteinek a kisiparosoknál való fedezésére indította a hadügyi kormányt. De tekintettel kell lenni a megrendeléseknél mindenkor egy esetleges mozgósításra és azért nem bizhatják az egész szállítást a jobbára megbízhatatlan kisiparosokra.

A mi pedig azt a panaszt illeti, hogy sok ipari munkát a fegyházakban végeznek, az sem áll ma már egészen, mert a magyar kormány nemrég adott ki rendeletet, mely az ipari munkák egész sorát megvonta a fegyházaktól.