Idegen ellenes zavargás Khinában

 Sanghaiban zavargás tört ki az európaiak ellen. Deczember 20-ikán Nagaszakiból jött a hiradás, hogy az ott telelő *Franz Joseph I.* magyar-osztrák vértes czirkáló rendeletet kapott, hogy haladéktalanul vitorlázzon Sanghaiba, az ottani magyar és osztrák érdekek védelmére.

Sanghaiban a lázadás azért tört ki, mert az ottani vegyes bíróság angol bírája valamely vétségért bebörtönöztetett egy khinai asszonyt. Az eset olyan felháborodást keltett a khinaiak között, hogy a sanghai hatóság egyetemleges felelőséget vállalva az asszony ártatlanságáért, kérve annak szabadon bocsátását és az illető angol bíró felfüggesztését.

A khinai tömegek féktelenkedve rabolnak és pusztítva járják be az utczákat. Több véres összeütközés történt európaiak és khinaiak között, a melyeknek mindkét részén számos halottja és sebesültje van. A konzulokat is megtámadják és bántalmazzák. Angol, franczia, amerikai, német és japán hadihajók érkeztek a kikötőbe és csapatokat raktak partra.

Kölnből jelentik, hogy a *Kölnische Zeitung* sanghaii hírei szerint az európaiak majdnem valamennyien fel vannak fegyverkezve. A középületeteket és távíróhivatalt katonaság őrzi. Az utolsó éjjel nyugalom volt. Itt reggel ismét több rendzavarás fordult elő. Több angol hadihajót várnak ide.

Előreláthatólag a nyugalom néhány nap mulva helyreáll és a washingtoni külügyi hivatalba Sanghaiból érkezett jelentés szerint ma ujabb zavargások voltak, a melyeknek több halott és sebesült áldozata van. Mindazonálatal az európaiak uralják a várost.

A khinai hivatalnokok segédkeznek a zavargások elnyomásánál. Sanghaiban 19-ikén nyugalom volt. Az üzleti élet ismét rendes. Az óvintézkedések azonban egyelőre érvényben maradtak. A Baltimore és Villalovo amerikai hajók odaérkeztek. Az Andromeda angol konzul az európai kolóniával egyetértőleg megtagadta a rendőrfelügyelőnek és a vegyes bíróság angol ülnökének a taotáj által követelt elbocsátását.