Az orosz forradalom harczosai

Egy január 2-ikán kelt hivatalos jelentés szerint Moszkvában végkép helyreállították a rendet. A fölkelők kegyelemre megadták magukat. Nizsninovgorodban is leverték a csapatok a lázadókat. De véres utczai harczokról ad hirt a hivatalos drót, a melyek a jekaterinoszlávi kormányzóságban levő Bachmut városában történtek. A fölkelők sortűzzel megtámadták a kaszárnyákat, a katonák szintén sortűzzel válaszoltak és valóságos csata alakult ki köztük, a mely nyolcz óra hosszat tartott. Eben az elkeseredett harczban 300 munkást megöltek. A csapatokat sikerült visszaverni a munkásokat és visszafoglalták a fölkelők kezébe került vasúti állomásokat.

Egy londoni lap érdekes czikkben jellemzi a szervezett forradalmárok seregét. A forradalmárok két csoportba sorozhatók. Az egyik rész lelkes, elszánt, mint a „keresztény mártirok” lehettek, a másik rész vérszomjas és könyörelen. A „harczosok” revolverekkel, tőrökkel, hat maximum-ágyúval és tömérdek bombával, pokolgéppel vannak fölfegyverkezve. A többiek nagyobbára utczai harczra vannak berendezkedve. Néhány percz alatt barrikádokat emelnek, házakat torlaszolnak el, felszedik a kövezetet. Eddig bámulatos ügyességet tanusítottak.

A „harczosok” nagyobbára diákok, a tenchinkai főiskola hallgatói és mások, kiknek pályáját, életczélját ketté vágta a forradalom. Kiev, Charkov és Odessza a forradalmi hadsereg főtáborai. Erős segédcsapatokat nyert a forradalmi tábor a fiatal zsidó kézművesek csatlakozásával. Számukat napról-napra növelik a munkanélküliek tízezrei. Szervezetük igen laza. A komiét adja ki a parancsokat, melyeknek mindenki engedelmeskedni tartozik. A vezérek közül legnépszerűbb Maxim Gehrmann. Az összetartást növeli a közös veszedelem.

A kormány hadserege eddig hű maradt uralkodójához és azután is az lesz. Mindazonáltal a forradalmi hadsereg elég erős és elszánt ahhoz, hogy néhány hét alatt feldúlja Moszkvát. A palotákat lerombolja, hogy forradalmi diktaturát teremtsen. A forradalmárok abban is bizakodhatnak, hogy a kormány hadserege megdöbbentően gyenge. Fegyelmezetlen, szervezetlen. Kievben 6000 katonával szemben 1.200,000 lakosság áll, melynek fele forradalmár.

Hogy mily elkeseredéssel és halálmegvető bátorsággal harczolnak, azt legjobban illusztrálja a következő véres esemény: Charkovban a Konnis piaczon egy század kozák várta a hatóság parancsát. Dél táján egy kis fiú sétált a téren. A kozákok, kik különben igen óvatosak, a gyermeket egész közelükbe engedték. A mint a gyermek az első kozák elé ért, felöltője alól egy bombát vett elő és a kozákok közé dobta. Borzalmas pusztitást vitt végbe a pokolgép. Az egész tér megtelt szétroncsolt emberek és lovak husfoszlányaival. A gyermek eltűnt.