Magyar ált. kőszénbánya részvénytársulat lefolyt évéről

Az elmult évben a társulat bányái fokozottabb tevékenységet fejtettek ki.
Az 1904 évvel szemben az idén körülbelül 2,000.000 métermázsával többet szállítottak el, amelynek tulnyomó része a társulat főtelepére – Tatabányára – esik.

A fogyasztás emelkedése elsősorban a mezőgazdasági iparüzemeknél tudandó be, miután az idei termés jobb eredményei ezen gyárak üzemére kedvezőbb befolyást gyakoroltak. Ez áll kölönösen a cukorgyárakról, amelyeknek erős évadjuk és ennek következtében időközönkint rendkívülien élénk szükségletük volt. A többi iparágak üzemében a szénszükséglet ezen emelkedése nem volt konstatálható, mivel a politikai viszonyok minden ipari fellendülést megakasztottak.

Sajnálattal tapasztalta a társulat, hogy tatabányai telepe teljesítőképességét, a hónapokig tartott kocsihiány miatt, nem tudta teljesen kihasználni. Igen sürgősnek mutatkozik, hogy a nemrég történt állami kocsimegrendelésekkel e baj végre orvosoltassék.

A társulat maga a növekvő igényeknek megfelelően, további munkástelepek építése, aknák, felszerelése, és a gépészeti berendezések bővítése által tatabányai művének teljesítő-képességét jelentékeny mérvben emelte és igy teljesen elkészülten várja, hogy a jövő esztendőre mutatkozó nagyobb fogyasztást könnyű szerrel kielégíthesse.

Az üzleti eredmény minden esetre emelkedést fog mutatni, bár az első félév nyomott árai következtében a nagyobb mérvű szállítások nem jutottak a jövedelemben teljes számszerű kifejezésre.

A jövő év biztatónak ígérkezik, minthogy az árak – noha eddigelé szerény keretekben – a lefolyt év vége felé megjavultak és a társulat 1906. évi termelésének tulnyomó része már elhelyezést nyert. Az osztalék némi emelkedése várható.