A Pesti Hengermalom-Társaság közgyűlése

A Pesti Hengermalom-Társaság a gyöngélkedő Kochmeister Frigyes báró elnök helyett Burchard-Bélaváry Konrád alelnök vezetése alatt ma tartotta idei rendes közgyűlését.

Az igazgatósági jelentésből kiemeljük a következőket.
Az 1905. év a magyar malomipar történetében a legválságosabb és a vállalatra is legkedvezőtlenebb esztendő, 755,307.57 korona veszteséggel zárult, a mely a mult évben összegyülemlett rendkívül kedvezőtlen körülmények és rossz üzleti viszonyok folytán keletkezett.

Az összes magyar malmok részben még 1904-ből áthozott óriási lisztkészleteinek lesujtó hatását az országban, a tulságosan drága kenyér liszteket senki sem vette. Ausztriában pedig egyáltalán nem akartak lisztet venni, míg a vám külföldre a mi buzánk igen magas ára mellett csak elviselhetetlen áldozatok árán lehetett finom lisztünket eladni. Ezért juliusig a búza ára 3 koronával, de lisztek ára egész 8 koronáig esett métermázsánként.

A január-májusi vételre eladott lisztet szállítani nagyrészt nem lehetett a vevőknek, mert azok átvenni vagy nem akartak, vagy még többen nem birtak. Uj eladások pedig augusztusig csak métermázsánkint 1-1 koronáig terjedő veszteséggel és még is még a nagyonis csökkentett gyártásnál is csak jóval kisebb mértékben voltak lehetségesek. A folyton eladatlanul maradt nagy lisztkészletek után tehát az egész uj idény kezdetéig a szakadatlanul szaporodó veszteségek feltartóztathatatlanul egyre nőttek.

A mindezek folytán beállt mérhetetlen valóságos lisztüzleti válság ellen csak olyan nagymérvű spekulációval lehetett volna védekezni, a milyenbe a vállalat bocsátkozni nem akart.


A jól sikerült uj koptató felállítása végett tartott négy heti teljes üzemszünet és a nyolc havi közös üzemkorlátozás, valamint a gőzgép okozta üzemzavar folytán a rendesnél sokkal kisebb örlés mellett az üzemköltségek is nagyon megdrágultak, és még növelte ezt az üzemhez szükséges összes anyagok és legkivált a zsákok árának szertelen emelkedése. Az annyiféle igen kedvezőtlen körülmény összetalálkozása által okozott veszteségnek átvitelével a folyó évre a közgyűlés a felmentvényt minden irányban megadta.

A vállalat évtizedek óta állandó igen nagy vevőközönsége, gyártmányainak kitűnő hirneve a veszteségnek kiheverését mihamar lehető teszik.
Különben a vállalatnak a legelőzékenyebben és a legkedvezőbb feltételek mellett ajánlott fel bőséges hitelt a Magyar Kereskedelmi Részvénytársaság, melynek vezérigazgatóját, Elek Pál udvari tanácsost a közgyűlés az igazgatóságba beválasztotta.

A vállalat, tekintve nagy leirási tartalékát is, nyugodtan bevárhatja az általános viszonyok javulását, a midőn az uj Országház közelében fekvő igen értékes nagy telkeit eladván, gyártelepét lágymányosi kedvező fekvésű uj telkeire helyezheti át, amihez egyuttal meglesz a szükséges üzleti tőkéje is.

De valóban itt az ideje annak is, hogy minden illetékes tényező siessen a legnagyobb magyar ipar egész közgazdaságunkat nagyonis érintő bajait mielőbb alaposan orvosolni, hogy az annyira várt és nem ódázható jobb korszak a malom iparra elkövetkezzék.