Kis gazda rovat

Galambszoktatás

Tudvalevőleg sokszor megesik, hogy az idegen galambok, melyek valamely padláson meg akarnak telepedni, ezt azért sem tehetik, mivel a már régóta ott lakó galambok kiüldözik őket. Ezt teszik saját szárnyrakélt ivadékaikkal is.

Ezért egy régi galamb tenyésztő azt ajánlja, hogy a galamb padlás szarufáira olyan darab deszkákat vagy fadarabokat szegezzünk s oly módon, mint az ábrákon A, B, C alatt fel van tüntetve.

Az üldözött galambok itt megtudván húzódni és fészket is rakni, megszoknak és megtelepednek a padláson, mert ha ezen eléggé barátságos helyekre vonulhatnak, üldözőik beleunnak a kergetésbe, végre pedig összeszoknak.

Ugyancsak igen hasznos a galambszoktatásra az ú.n. röpkalit, melyet abból a czélból szoktak a galambducz bejárata elé alkalmazni, hogy a még ki nem röpült galamb könnyebben tájékozhassa magát.

A kirepülő, szoktatás czéljából odazárt galambok ugyanis nagyon sokszor nem találnak vissza a duczba s világgá mennek, míg ha ilyen röpkalitot teszünk a kijárásra, melyet pár napig ott hagyunk, akkor ideje és alkalma lesz a galambnak a környezetet jól megismerni. S mikor aztán eltávolítjuk a röpkalitot és a galamb akadálytalanul kiröpülhet, akkor már jól ismervén a tájékot, biztosan vissza fog szállni és megszokik.