A hónap rövidhíreiből

Magyar iskolahajó egyesület

A Magyar Mérnök és Épitész Egylet kezdeményezésére a Magyar Hajós Egyesület és több érdeklődő bevonása mellett a f. hó első felében a Mérnökegyletben előkészitő értekezletet tartanak egy magyar iskolahajó egyesület alakitása céljából, melynek feladata volna a magyar kereskedelmi  tengerészetbe a magyar elemeket bevinni és pedig ugy a tisztikarba, mint a legénységi szolgálatba.

Az iskolahajó egyesület hajóskurzusokat fog rendezni és a tengerésztiszti vizsga előfeltételének lehetővé tevése végett mintegy 600,000 korona költségen vitorláshajót beszerezni, mely egyuttal saját fentartási költségeinek megszerzése végett forgalmi eszközül is fog szolgálni.

A felvetett terv fejlődését rokonszenves figyelemmel fogjuk kisérni.

A kivándorlási törvény kijátszása

A kivándorlók ellenőrzésében a hatóságok az utóbbi időben azt tapasztalták, hogy föltűnő nagy számmal utaznak Magyarországból kifelé olyan emberek, a kik amerikai honpolgároknak vallják magukat. Igazolásra fölszólítva, rendesen föl is mutatják az állampolgárságukat igazoló okmányt. 

Fölmerül a gyanu, hogy itt a kivándorlási törvény kijátszásáról van szó és az okmányok hamisak.
A pozsonyi határrendőrség több esetben vizsgálatot indított, mely arra az eredményre vezetett, hogy azok, a kik magukat amerikai állampolgároknak vallották, nem tartózkodtak Amerikában annyi ideig, a mennyi szükséges az ottani állampolgárság megszerzésére.


Miután így nyilvánvalóvá lett, hogy visszaélésről van szó, megszerezték az eredeti amerikai állampolgári levél mintáját és intézkedés történt, hogy a jövőben a szolgálatot tevő határrendőrségi közegek az állampolgárságot igazoló okmányokat behatóan megvizsgálják és azokat, a kik hamisítványt mutatnak föl, letartóztassák.