Katonai ski-gyakorlatok a Magas-Tátrában

A ski (magyarul hóczipő, vagy hótalp), mely az éjszaki országokban már a legrégibb idők óta közlekedési eszköz gyanánt szolgált, az elmúlt század folyamán ott nemzeti sporttá fejlődött. E szép és különösen egészségi szempontból igen hasznok sport, az utolsó évtizedben tért hódított a középeurópai államokban is.

A ski-futás harczászati előnyeit felismerték a modern katona-államok s ezek között hadvezetőségünk is, mely utóbbi minden lehetőt megtesz, hogy a ski-sportot a hadseregben tökéletesítse.

Képeink egyike több magyar ezred skifutó tisztjeit ábrázolja, a másik pedig bemutatja a 67-ik gyalogezred és az iglói honvédzászlóalj egyesített skifutó osztályát, mely Széll Árpád 67-ik gyalogezredbeli főhadnagy vezetése alatt befutotta két nap alatt a Magas-Tátrát.

A poprádi állomásról indulva elfutottak Alsó-Tátrafüreden keresztül Ó-Tátrafüredre, a hol ski-versenyt is rögtönöztek, a melynek folyamán óránkint 60 kilométer sebességet értek el.

Ugyanaz nap bejárták a tarpataki vízeséseket, közben olyan helyeket is, a hová ember gyalogszerrel ez időben a nagy hó miatt el nem juthatna.

A ski-osztály Tátrafüreden eltöltött éjszaka után Széplakon és Hágin keresztül óriási hótömegben, melyből még a Klotild-út sürgönypóznái is alig látszottak ki, - a poprádi, majd a csorbai tóhoz futott, honnan tíz percz alatt a vasúti állomáshoz értek le.

Ha ezen sport – a mi valószínű – tért tud hódítani magának Magyarországon is, hozzáférhetővé válna a téli Tátra, mely természeti szépség tekintetében szinte páratlannak mondható.