Egy gyáralapitás története

Weller és Schnitzer bécsi gummikötélgyárosok elhatározták, hogy Magyarországon fióktelepet létesitenek. A gyár létesitésére először Sopron városának tettek ajánlatot, amelytől ingyenes telket 800 000 drb. téglát és 15 évi adómentességet kértek.

Ennek ellenében kötelezni akarták magukat, hogy egyelőre 1370 négyzetméter területet beépitenek és 80-100 munkást foglalkoztatnak. A tanácskozások megindultak, de a város a gyárosok követeléseit túlzottnak tartotta, miért is fölszólitotta őket, hogy vagy azokat mérsékeljék, vagy pedig nagyobb kötelezettségeket vállaljanak magukra.

Erre az ajánlattevő gyárosok – anélkül, hogy Sopron városával a tárgyalásokat végkép megszakitották volna – Szombathely városának is ajánlatot tettek, de vele szemben már nem voltak annyira követelők, mert csupán 4 kat. hold ingyentelket és 400 000 drb téglát kivántak. Ezeknek a követeléseknek teljesitése esetén kötelezettséget vállalnának, hogy a gyárat legkésőbb 1901 április 15-én rendeltetésének átadják és hogy a működésének megkezdését követő harmadik évben 100-150 munkásnak ad foglalkozást.

A város azonban csak 3000 négyszögöl ingyenes területet volt hajlandó átadni, egyéb támogatást megtagadott. A tárgyalások végre mégis eredményre vezettek, Sopron városának tett ajánlatot a gyárosok visszavonták, úgy hogy a gyár most már Szombathelyt legközelebb fölépül.