A tulipán a magyar nép művészetében

Azért választották a tulipánt a mostani nemzeti mozgalom jelképes virágjává, mert népünk őseredeti művészi ornamentikájának ez a kedves virág egyik leggyakrabban használt motívuma. A nép lelkéből fakadt ki a tulipán mint nemzeti virág s szeretete átterjedve a műveltek lelkébe, az egész magyar társadalomnak a hazaszeretetben való összeforrását jelenti.

Egy sereg ily népies tulipán-motivumot közlünk mai számunkban, melyeket Keszthelyről kaptunk; a keszthelyi múzeumban levő népies, többnyire pásztor–faragványok után készültek a Sági János urnak, a múzeum vezetőjének szivességéből jutottak hozzánk. Ismerős motívumok, mind csupa stilizált tulipán, a milyet mindenütt ott látunk, a hol a magyar nép lelke művészi formában nyilvánul.

Az efféle faragásra leginkább ráérő pásztorság majd minden használati czikke, - lakásában a képkeret, a kampós botja, a kancsó alá szolgáló tálczája, a karikás ostor nyele, stb. mind a magyar nép gazdag formaérzékének ily terméke s a tulipán szinte elmaradhatatlan alkotó része az ily tárgyak virágdiszének.