A Nobel-díj

A legborzasztóbb robbanószernek, a dinamitnak föltalálója a vgérendeletében alapitványt tett, amelynek kamataiból az emberi haladás és az általános béke körül legnagyobb érdemeket szerzett férfiakat tüntetik ki.

A dinamit föltalálója így ekszpiálta azt, hogy a világot a legrettenetesebb pusztitó szerrel ajándékozta meg.

Nobel tudvalevően dusgazdag ember volt, aki a dinamittal milliárdokra rugó vagyont szerzett. A nagy svéd azonban mégéletében rendkivül jótékony ember volt. Százezreket osztott szét évenkint a szegények között s hazája minden jótékony czélu egyesületében tekintélyes alapitványokat tett.

A Nobel-dijat egy előkelő svéd férfiakból álló bizottság kezeli. Évenkint megállapitja ez a bizottság, hogy kik pályázhatnak a dijakra s a jelöltek közűl azután kiválasztja a legjelesebbeket.

Így kapta meg az egyik dijat a mi tudós hazánkfia, Lénárd Fülöp dr. az X-sugarak fölfedezéséért. A Röntgen-sugaraknak ugyanis Lénárd a voltaképeni fölfedezője s Röntgen csak gyakorlatilag alkalmazta azokat.

Az orvosi jutalomban Koch Róbert berlini tanárt részesitette a bizottság. Koch a tuberkulózis gyógyitása terén szerzett hervadhatatlan érdemeket.