Az orleansi herczeg északsarki expedícziója

Nordekskjöld és Peary sikereitől sarkalva 1905. év nyarán az orleansi herczeg is fölkereste az örök hó és jég hazáját. Kutatásainak eredménye nem éri föl az előző sarki utasok sikereit, de annyit mindenesetre elért, hogy a herczeg vállalkozását a komoly és tudományos expedicziók közé sorozhatjuk.

Az expediczió junius 3-án indult el Norvégia északi városából Tromsőből a Gerlach Adrien kapitány által vezényelt hatalmas három árbocos „La Belgica” hajón.

Az utirány a Spitzbergák irányában haladt, a hol egy hónapon át becses oczanográfiai tanúlmányokat tettek. Innen délfelé haladva, julius hó 21-én sikerült egy északnyugati irányba vonuló csatornát találni, melyen előre haladhattak.

Julius 28-án a 79-ik szélességi kör magasságában szárazföldet ért a hajó. A herczeg kiséretével pontos felmérések alapján megállapitotta Grönlandnak keleti partvonalát a Bismarck-foktól a 79.8 %-ig, és az ezen uj földrész és az eddigi kombinativ partvonal közti részt elnevezte „Franczia földnek”.

A kapitány pedig ezen száraz földnek legmagasabb pontját a herczeg engedélyével „Fülöp-fok”-nak elnevezve, azonnal ki is tüzte a franczia trikolort.

Az uj hóditásalkalmával a társaság jeges medvékre vadászott s Fülöp herczeg egy hatalmas példányt el is ejtett. Tovább nem lehetett már haladni, ezért a Bismarck és Vilmos földek irányában dél felé vonultak.

Augusztus 18-án a Mayen-sziget irányában a jégpadokat végképp elhagyva, sikhengerre értek. Ezzel a herczeg az expedicziót befejezte s szeptember elején Belgium bájos tengerparti városába, Ostendébe érkezett.

Nem kis eredményt ért el az expediczió s a herczeg 1906. évr tervezett ujabb nagyobbméretü vállalkozásának hasznos előiskolája volt.