Mi újság?

Telagirl

Nem mindenki tarthat magának gyorsírót vagy irnokot, ha pedig valaki maga ir, ez sok drága időt vesz igénybe. Amerikában, a találmányok hazájában ezt a kérdést is egyszerüen oldották meg ugy, hogy a telefont használják föl diktálásra.

Celveland-ban egy külön telefon-központot állitottak föl arra a célra, hogy a felívó előfizetőt összekösse a gyorsirónővel, akinek azután az előfizető diktál.

Az üzleti titok megóvása végett minden egyes gyorsirónő elkülönitett fülkében van, a diktátumot legyorsirja s irnokok akár rendes, akár gépirással a kivánr mennyiségben elkészitik s a megrendelőnek boritékban elküldik.

Aki azonban még arra is lusta, hogy a telefonkagylót a fülénél tartsa, az gramofont állittat föl a lakásán vagy üzleti helyiségébe, s abba mondja bele a diktátumot. A telefonközpont szolgáját elküldi a hengerért, és erről készitik a kívánt számu leiratokat.

A telefon felhasználásának ezt az uj rendszerét Amerikában telagirl-rendszernek nevezték el s gyorsan terjed. Mindezért a kényelemért nagyon keveset kell fizetni s magáért a telefonösszekapcsolásért semmit nem számitanak.

Edison azt tartja

Edison azt tartja, hogy az emberek nagyon sokat esznek, sokat alusznak és nem eleget dolgoznak. Ő maga két hónapon át háromszor napjában csak négy lat táplálékot vett magához. Ez az életmód szellemi erejét fokozta, a nélkül, hogy testi ereje megfogyott volna. Magától értetődik, mondja Edison, hogy nem ettem mindig egyfélét.

Némelykor egy kávéskanál borsót, egy kis darab kaviáros kenyeret, egy falat sódart, sajtot vagy rozskenyeret ettem.
Edison most hatvan éves és naponta reggeli öt órától éjfélig folyton dolgozik. Reggelinél, ebédnél vagy vacsoránál öt perczig szokott ülni.

Írógép vakok számára

Egy franczia valósította meg azt az ideát, amely valóságos Kolumbusz tojása. Az uj géptől azt várják, hogy jelentős fordulatot hoz a vakok életében, sorsában, mert általa lehetségessé válik, hogy a vakok ép úgy megtanuljanak írni-olvasni, mint az épszemüek.

A gép egy billentyüvel van ellátva, ha egyet, kettőt vagy hármat lenyomnak ezek közül, akkor megjelennek a kívánt betük vagy szavak.

Az új gép a legtökéletesebb szerkezet, mely a vakok rendelkezésére áll. Könnyen hordozható, könnyen kezelhető, szabályos és vakok által is megkülönböztethető írást ad. Különösen fontos, hogy sorai nem keveredhetnek egymásba.

Kétségtelen, hogy az egész müvelt világ hálás lesz Dussaudnak ezért a felfedezéséért.