A Potemkin matrózai Magyarországon

A román kormány a napokban minisztertanácsot tartott, a melyen elhatározták, hogy a *Knyáz Potemkin* hajónak Romániában letelepedett matrózait kiutasították az országból, pedig a román hatóságok a megadás fejében annak idején megígérték a lázadó hajó legénységének, hogy nem szolgáltatják ki Oroszországnak és hogy a matrózok Románia területén bárhol szabadon letelepedhetnek.

A matrózok egy része visszatért Oroszországba, a hol elfogták és kivégezték őket, többet Svájczba menekültek, egy részük pedig, körülbelül negyvenen, köztük a lázadók parancsnoka, Matusenko is, Románia tengerparti városában telepedtek meg. Többen közülök a petróleum-forrásoknál kaptak munkát.

Mindannyian heves szocziálisták voltak. Matusenko pedig valósággal apostolkodott. Utczasarkokon, nyilvános gyűléseken beszélt és izgatott. Különösen a Konstanzában lakó oroszokat tüzelte a czár ellen.

Matusenko már megkapta a figyelmeztetést, hogy huszonnégy órán belül köteles Romániát elhagyni. A végzés azzal okolja meg a kiutasítást, hogy törvénybe ütköző tanokat hirdet.

A Potemkin többi Romániában tartózkodó matrózainak a legközelebbi napokban fogják a végzést kézbesíteni. Matusenko Vercziorován keresztül hagyta el az országot és Ausztriában vagy Magyarországon akar letelepedni.