Az ősidők óriási állatai

Az 1749-ik esztendőben ásták ki az első ősidőkorabeli szörnyeteget, a mammuthot. A hatalmas állat csontváza tudvalevően majdne teljesen hasonlatos az elefántéval. Azóta a természettan tudósai fokozatos ambiczióval láttak neki az ősidők állatvilágának tanulmányozásához. Igy jutott a tudomány a történetelőtti idők nagy replitiáinak és egyéb állatainak ismeretéhez.

Az özönvíz előtt való korszak óriási állatai küzöl többet bemutatunk itt olvasóinknak. Az egyiken látjuk a rinóczerosz nagyságu, háromszarvu vizözön előtti tricoratopsnak restaurált alakját.

Eredeti kitömött példány természetesen nincsen belőle, de több kiásott csontjához hozzáillesztették szervezetének többi részeit szigoru tudományos kutatások alapján. A szörneteg mesterséges alakja a nem-yorki Scientific Americanban látható.

Másik képünkön a hadrosaurust mutatjuk be. Az ősi állatok között ez a faj a legragadozóbb természetű volt. A saurusok, amelyeknek egyik fajtája a hadrosaurus, körülbelül tizennégy millió esztendővel ezelőtt tűntek föl először s kb. 7-8 millió év előtt pusztultak ki.

A dryptosaurusok, amelyeknek mása harmadik képünkön látható, az előbb emlitett osztályhoz tartoznak és szintén veszedelmesek voltak.